Ohranitev pasmeBosanski planinski konj je edini avtohtoni konj na območju nekdanje Jugoslavije, ki so ga poleg Bosne in Hercegovine vzrejali še v Črni gori, južni Srbiji, na Kosovu, v Makedoniji, delu Hrvaške in Slovenije ter v drugih delih takratne države. Leta 1920 je bilo v takratni državi skupaj okoli 800 000 konj, od tega so planinski konj in križanci z arabskim konjem predstavljali dve tretjini, v Bosni in Hercegovini pa preko 70 %, skupaj okoli 600 000 konj.


Danes je ta pasma ogrožena, saj se organizirano vzreja samo okoli 100 konj in sicer v BiH, Sloveniji, Hrvaški in Srbiji. Nekaj rejcev je tudi v Nemčiji vendar brez znanega porekla. Poleg tega imajo nekaj sto planinskih konj še kmetje v planinskih in odročnejših predelih BiH in Črne gore, vendar število upada, zato je pasma resno ogrožena.
Vsled teh dejstev je osnovni namen Ergele PLANIDO pomagati da se ohrani ta edinstvena pasma, ki je bila tudi v Sloveniji zelo poznana in cenjena, te konje so uporabljali v hribovitih in težko dostopnih krajih za tovor lesa oziroma drv, oskrbo planinskih koč in karavel ter podobno.

Domov

OBČINA
ZAGORJE OB SAVI